Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2000

'Filosofie kan niet volkomen gelukkig maken'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Coen Simon

Hoeveel kun je beschrijven met één wel gemikte uitspraak? Een meditatieve serie over beroemde mantra's in de westerse filosofie. Deze keer: Jan Aertsen over het geluk van Thomas van Aquino.

Nicolaï Hartmann, een invloedrijk Duits filosoof aan het begin van de twintigste eeuw, werd op zijn wekelijkse spreekuurtje eens bezocht door een bezorgde vader, wiens zoon filosofie wilde gaan studeren. Vader wilde wel eens weten wat dat precies inhield, filosofie. Professor Hartmann begon enthousiast te oreren over zijn opvatting over een nieuwe ontologie en de kritische grondslagen van de kennis. Maar na een tijdje onderbrak de vader de professor en vroeg: 'Moet u uw studenten niet wijzer en gelukkiger maken?'

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.