Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-04-2015

Filosofie Nacht 2015

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sophie van Balen

Op 17 april 2015 vindt de veertiende editie van de Filosofie Nacht plaats, ditmaal in Pakhuis de Zwijger, op loopafstand van centraal station Amsterdam. Met maar liefst 35 programma-onderdelen en bijna 70 denkers op het podium belooft het weer een duizelingwekkende Filosofie Nacht te worden. De redactie stelt alvast drie sprekers aan u voor.

Susan Neiman
De Amerikaanse Susan Neiman weigert zich neer te leggen bij elke vorm van relativisme. Ze benadrukt voortdurend de noodzaak van idealen: we hebben niet alleen analyses nodig van de wereld zoals hij is, maar ook visies op hoe de wereld zou moeten zijn.
Neiman is directeur van het Einstein Forum in Potsdam. In 2014 won ze de Internationale Spinozalens-prijs.

In haar laatste boek Waarom zou je volwassen worden? bevraagt Neiman de Westerse verheerlijking van jeugd in een wereld waarin ouderdom slechts langer en beter wordt.
Luister tijdens de Filosofie Nacht naar een interview met Neiman door filosoof Tinneke Beeckman, over de belangrijkste uitdagingen voor de hedendaagse burger.
  • Grote Zaal 19.15 – 20.00
 
Marli Huijer
‘Ik wil stemmen laten klinken – stemmen van mensen die op een minder goed hoorbare positie zitten dan ik.’
 
Marli Huijer is de nieuwe Denker des Vaderlands. Huijer wil haar positie als denker gebruiken om ruimte en aandacht te creëren voor ‘tussendenken’ – het denken over de ruimte tussen ons en anderen, tussen ons en de dingen. De mens staat even niet zelf centraal. Hoe geven we deze ruimte die ons met allen en alles verbindt vorm?
 
Peter-Henk Steenhuis schreef samen met Huijer het interviewboek Het leven is niet leuk als je je mond houdt. Steenhuis interviewt Huijer tijdens de Filosofie Nacht over tussendenken en ongelijkheid, in samenspraak met het publiek.
  • Grote Zaal 20.15 – 21.00
 
Damiaan Denys
Nederland is in de ban van angsten en wil het liefst alles onder controle houden. Waar komt het krampachtige controleren en afrasteren vandaan? Psychiater en filosoof Damiaan Denys confronteert zijn publiek graag met de feiten waar hij dagelijks mee werkt. Als afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC behandelt Denys patiënten met dwang- en angststoornissen. Hij ziet angst niet per se als iets slechts. Lees meer in het interview dat Filosofie Magazine onlangs met hem hield: ‘In de angst ervaren we dat we vrij zijn’.
 
Tijdens de Filosofie Nacht spreekt Denys over (ab)normaliteit. Als een derde van de bevolking geestesziek is, zijn zij dan abnormaal, of juist normaal? Wat betekent normaal precies en waarom waarderen wij normaal boven abnormaal? Denys geeft een lezing over de maatschappelijke ongelijkheid die voortkomt uit onze waardering van abnormaliteiten en normaliteiten. Wie bepaalt eigenlijk wat in welke categorie komt te vallen?  
  • Grote Zaal 21.15 – 22.00
 
Meer informatie over het programma of tickets kopen? Kijk op www.filosofienacht.nl en volg ons op Facebook of Twitter.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.