Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2015

De nieuwe denker

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Marli Huijer was een van mijn eerste filosofiedocenten. Toen ik tijdens mijn studie medicijnen begin jaren ’90 een bijvak aan de filosofiefaculteit ging volgen, bleek daar het vak ‘Filosofie en Praktijk’ te bestaan, gegeven door ‘arts en filosoof’ Marli Huijer. Precies wat ik zocht: een beschouwelijk vak met praktische inslag, gegeven door iemand met kennis van theorie én praktijk. Dat sprak me aan. Ik maakte kennis met Marli, en via haar met Michel Foucault – beiden lieten me niet meer los. Ik zou later een vergelijkbare weg volgen: na de voltooiing van mijn studie geneeskunde richtte ik me definitief op de filosofie.

In de afgelopen jaren is Marli Huijer zich steeds intensiever in het publieke debat gaan mengen. Via het panel in Filosofie Magazine, als lid van het Filosofisch Elftal in Trouw, en via talloze opiniestukken, lezingen en voordrachten. Marli heeft een scherp oog voor ongelijkheid en diversiteit, voor macht en uitsluiting, voor technologische vraagstukken en voor de spanning tussen vrijheid en discipline – zeer actuele kwesties en dat maakt haar uitermate geschikt als de nieuwe Denker des Vaderlands.

Wij zijn heel blij en ongelooflijk dankbaar dat René Gude, ondanks zijn ziekte, toch twee jaar Denker des Vaderlands is geweest. Hij spreekt in dit nummer met Peter Henk Steenhuis over de herwaardering van ambachtelijkheid. In de kunst, maar ook in het leven. ‘Het idee dat talent, genialiteit, vanzelf komt bovendrijven, staat lijnrecht tegenover de opvatting dat alles wat boven het menselijke uitsteekt door mensen gemaakt moet worden.’ En je bereikt pas iets door de trainingsethiek van Aristoteles en van Peter Sloterdijk. Door oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

De nieuwe Denker stellen we volgende maand in een uitgebreid interview aan u voor.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.