Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2015

Louis Sass: 'De waanzinnige ziet te helder - net als de filosoof'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Annette van der Elst

Een filosoof en een psychoticus hebben veel gemeenschappelijk. Ze zijn beiden vervreemd van het alledaagse, zo meent de Amerikaanse psycholoog en filosoof Louis Sass. Voor de filosoof is die vervreemding noodzakelijk, maar wel gevaarlijk. 

In de trein van Rotterdam naar Amsterdam spreekt een verwarde man Louis Sass aan – later tijdens de reis zingt hij een onbegrijpelijk lied voor hem. De filosoof en hoogleraar klinische psychologie aan de Amerikaanse Rutgers University is in Nederland voor een tweetal studiedagen – de eerste in Rotterdam, de volgende in Amsterdam – over waanzin en filosofie. Voor hem op het tafeltje in de trein ligt een chocoladeletter (het gesprek vond plaats aan de vooravond van Sinterklaas), die hij kreeg als dank voor zijn bijdrage aan de dag in Rotterdam. Is het die letter die de man ‘triggert’, vraagt Sass, die al een uitgebreide uitleg kreeg over de zwartepietendiscussie in Nederland.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.