Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2015

Wat zegt de Koran?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Michel Eltchaninoff

Is een persoonlijke en vreedzame lezing van de Koran mogelijk? Of is er alleen een heilige tekst die aanzet tot onderwerping aan soms gewelddadige regels? Twee filosofen en korankenners, Rémi Brague en Abdennour Bidar, gaan in debat – met de Koran in de hand.

Ze zijn gekomen met de Koran in de hand. Die van Rémi Brague is dik en voorzien van een grote hoeveelheid gekleurde Post-its. Het is een tweetalige versie, wat het mogelijk maakt over de vertaalkeuzes te praten. Abdennour Bidar, die moeiteloos Arabisch leest, heeft een Franse versie meegenomen, want hij vindt het belangrijk dat er over de Koran gepraat mag worden op basis van een vertaling. Als hij op een bepaald moment in de versie van Rémi Brague leest, windt hij zich op over de aantekening van de Al-Azhar Universiteit in Caïro: ‘Interpretatie van de unieke Koran.’

Abdennour Bidar verzet zich tegen deze gijzeling van de tekst door een in zijn ogen verstarde religieuze traditie. Als ‘existentialistisch’ moslim hangt hij een islam aan zonder onderwerping, spiritueel en vrij ten aanzien van geboden en normen. Het is een onderscheid tussen twee vormen van islam die zijn opponent niet echt overtuigt: volgens hem is er slechts een gradueel verschil tussen islam en islamisme. Gedurende drie uur, en met de tekst in de hand, becommentariëren Brague, de specialist van de klassieke Oudheid en de Middeleeuwen, en Bidar, de filosoof, kenner van het islamitisch denken en voorstander van hervorming van de islam, verschillende verzen uit het voor moslims heilige boek.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.