Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
19-02-2015

Socrates, Jezus, Boeddha

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Kan Socrates, oervader van het kritische denken, wat gemeen hebben met het religieuze en spirituele denken van Jezus en Boeddha? Volgens Frédéric Lenoir hebben ze meer gemeen dan dat ze verschillen.

Deze drie groten formuleerden elk hun eigen verlossingsleer. Socrates wilde zijn leerlingen bevrijden van hun ontwetendheid, Jezus probeerde zijn volgelingen weg te leiden van de zonde, en Boeddha hield zijn gehoor voor dat zij al hun gehechtheden moesten opgeven.

Hun methoden om de bevrijding te bereiken zijn dan wel verschillend, maar hun visie op deze vrijheid is volgens Lenoir uniform:

Socrates, Jezus en Boeddha beschouwen vrijheid niet als doel op zich. Vrijheid moet iedereen in staat stellen rechtvaardig en goed te handelen. De ethiek, de levenshouding, de manier van leven met anderen en in de maatschappij vormen dus de kern van hun boodschap.

Meer weten? Lees het artikel 'Meesters van het vertrouwen' of bestel hier het boek 'Jezus, Socrates, Boeddha'.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.