Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2015

4 vragen aan... Pek van Andel

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Medisch onderzoeker en journalist Pek van Andel is een pleitbezorger van serendipiteit, de ongezochte vondst. Met dichter Wim Brands schreef hij er een boek over.
 
Wat kan ik weten?
‘Ken je die typische smaak van retsina, die Griekse wijn? Weet je hoe die is ontstaan? Luister. De kruiken waarin de wijn zat werden afgesloten met kurken en met hars. Als de wijn een tijdje lag, loste die hars op. Daardoor ging de wijn naar hars smaken en kon je hem langer bewaren. Later zijn ze expres hars aan de wijn gaan toevoegen. Die typische smaak en houdbaarheid zijn dus bij toeval ontdekt. Dat verschijnsel heet serendipiteit: je vindt iets onverwachts terwijl je op zoek was naar iets anders. Over serendipiteit kun je veel te weten komen. Ik ben er al een groot deel van mijn leven mee bezig en heb veertig verschillende types in kaart gebracht. Ik verzamel ongezochte vondsten. Je kunt mij geen groter plezier doen dan door me op een nieuw geval van serendipiteit te wijzen.
Maar goed, als het gaat om wat je serendipiteus zult ontdekken – ja, daar kun je niets over te weten komen. Als dat wel kon, was er namelijk geen sprake van serendipiteit.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.