Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

4 vragen aan... Pek van Andel

Medisch onderzoeker en journalist Pek van Andel is een pleitbezorger van serendipiteit, de ongezochte vondst. Met dichter Wim Brands schreef hij er een boek over.
 
Wat kan ik weten?
‘Ken je die typische smaak van retsina, die Griekse wijn? Weet je hoe die is ontstaan? Luister. De kruiken waarin de wijn zat werden afgesloten met kurken en met hars. Als de wijn een tijdje lag, loste die hars op. Daardoor ging de wijn naar hars smaken en kon je hem langer bewaren. Later zijn ze expres hars aan de wijn gaan toevoegen. Die typische smaak en houdbaarheid zijn dus bij toeval ontdekt. Dat verschijnsel heet serendipiteit: je vindt iets onverwachts terwijl je op zoek was naar iets anders. Over serendipiteit kun je veel te weten komen. Ik ben er al een groot deel van mijn leven mee bezig en heb veertig verschillende types in kaart gebracht. Ik verzamel ongezochte vondsten. Je kunt mij geen groter plezier doen dan door me op een nieuw geval van serendipiteit te wijzen.
Maar goed, als het gaat om wat je serendipiteus zult ontdekken – ja, daar kun je niets over te weten komen. Als dat wel kon, was er namelijk geen sprake van serendipiteit.’

Verder lezen?U probeert dit artikel toe te voegen aan uw persoonlijke leeslijst. Om gebruik te maken van deze functionaliteit moet u ingelogd zijn.
Inloggen | Gratis account aanmaken