Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2015

Zijn we cynici geworden?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alicja Gescinska
filosoof, schrijver

Alicja Gescinska werd voor de Ice Bucket Challenge genomineerd: een emmer ijswater over je hoofd gieten voor het goede doel. Ze vraagt zich af waarom ze de afkeurende reacties cynisch vindt.
 
‘Als je dat doet, verlies ik al mijn respect voor jou als filosoof.’ Het was een van de eerste reacties op mijn Facebook-pagina toen ik enkele maanden geleden voor de Ice Bucket Challenge werd genomineerd. Niet veel later stroomden ook andere reacties binnen. Foto’s van uitgedroogde Afrikaanse kindjes met daaronder als opschrift: ‘Terwijl jullie emmers water verspillen, sterf ik van de dorst.’ Cijfers om aan te tonen dat disproportioneel veel meer mensen van honger en dorst omkomen dan aan ALS sterven. Commentaren op de ijdelheid van al wie een ijsemmer over zich kiepert. ‘Ze doen het voor de kick, hun eigen plezier, niet voor het goede doel.’

Ik verbaasde me sterk over de heftigheid van die reacties en vroeg me af of we nou echt zo cynisch moeten doen over een ludieke actie voor het goede doel. Die vraag bleef onder mijn schedelpan galmen tot een nieuwe vraag opdook: waarom vond ik vele reacties cynisch? Wat is cynisme precies? Ik voelde het intuïtief aan, maar ik beschikte niet over een omvattende omschrijving. Ik dacht aan de woorden van Oscar Wilde, die ooit stelde dat een cynicus van alles de prijs, maar van niets de waarde kent. Een cynicus ziet het waardevolle in het waardevolle niet. Cynisme als waardeverstoring, als moreel probleem. Misschien is het zelfs een probleem dat heel typerend is voor onze tijd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.