Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
22-01-2015

De rechter begrijpt niets van moderne kunst

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Thijs Lijster

Een Antwerpse rechter oordeelde gisteren dat schilder Luc Tuymans zich schuldig heeft gemaakt aan plagiaat, zo meldt de Volkskrant. De Standaard fotograaf Katrijn van Giel heeft hem voor het gerecht gedaagd, omdat ze vindt dat Tuymans met het werk ‘A Belgian politician’ een letterlijke kopie heeft gemaakt van haar foto van Jean-Marie Dedecker. De rechter heeft haar in het gelijk gesteld: Tuymans’ werk kan volgens hem niet voor een parodie doorgaan, en daarom wordt hem verboden het schilderij nog langer tentoon te stellen.

Het is op z’n zachtst gezegd een opmerkelijke uitspraak tegen een schilder die zich in zijn werk regelmatig baseert op bestaand beeldmateriaal. Een bekend voorbeeld is ‘Der Architekt’, waarop we een skiër zien die juist gevallen is en wat verdwaasd om zich heen kijkt. De titel verwijst naar de herkomst van het schijnbaar onschuldige beeld: een filmstill uit een wintersportvakantievideo van nazi-kopstuk Albert Speer. Zo wordt de afbeelding van een onbenullige figuur in de sneeuw ineens uiterst beladen.

Kopiëren, verwijzen, parodiëren, knippen en plakken – het zijn werkwijzen die verbonden zijn met de hedendaagse kunst. Surrealisten en dadaïsten plakten al krantenknipsels, snoeppapiertjes en treintickets in hun collages. Roy Lichtenstein en Andy Warhol gebruikten beelden uit populaire cultuur en advertenties voor hun werken. Sherrie Levine ging misschien wel het verste in haar werk ‘After Walker Evans’ (1979); foto’s van Walker Evans die zij opnieuw fotografeerde. Volgens filosoof Maarten Doorman is dit kunstwerk van Levine juist uiterst origineel, omdat haar werkwijze niet opnieuw gekopieerd kan worden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.