Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2015

Wat is kunst?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Anna van Leeuwen

'Een kunstexpositie kun je niet beoordelen op dezelfde manier als een hondenshow.' Arthur Danto's laatste essays over kunst.

Wat is kunst?’ is een vraag waar kunstenaars en kunstliefhebbers niet aan ontkomen en waar ook filosoof en kunstcriticus Arthur Coleman Danto (1924-2013) graag zijn handen aan brandde. In het boek What Art Is (Wat kunst is) ondernam hij zijn zoveelste dappere poging een antwoord te formuleren. Het zal helaas Danto’s laatste poging zijn: het boek verscheen een klein halfjaar voor hij in augustus 2013 overleed. De publicatie bestaat uit zes essays: vier bewerkte lezingen, een geactualiseerd essay en een niet eerder gepubliceerd essay.

Danto was een progressieve kunstkijker en -beschouwer. Zijn interesse voor kunst werd gewekt toen hij in 1964 Andy Warhols Brillo Boxes zag. Warhol had de New Yorkse Stable Gallery gevuld met vijfhonderd replica’s van de dozen waarin sponzenfabrikant Brillo destijds sponzen verpakte. Warhols dozen waren van hout, de verpakking in rood-wit-blauw was erop gezeefdrukt. Niet van echt te onderscheiden. De vraag waar Warhol Danto toentertijd mee opzadelde, liet hem niet meer los, namelijk: wat is het verschil tussen Warhols dozen en de dozen in het magazijn van de supermarkt? Oftewel: wat is kunst?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.