Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-12-2014

Chomsky: 'Creativiteit blijft een mysterie'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Al een leven lang getuigt Noam Chomsky op grote podia van zijn uitgesproken politieke opvattingen. Maar als taalwetenschapper is hij genuanceerd over de aard van de mens. 'Het is niet eenvoudig te ontdekken wat de menselijke natuur is.’

'Denken over de mens gebeurt vooral via de geschiedenis, ervaringen en intuïties’,

zegt Noam Chomsky in een interview met Filosofie Magazine. Echt goed wetenschappelijk onderzoek naar de menselijke natuur is immers lastig. Wil je dat goed doen, dan zou je mensen aan experimenten moeten onderwerpen, en een deel daarvan zal onethisch zijn. Wat het denken over de mens via intuïties heeft opgeleverd? Volgens Descartes is het creatieve gebruik van taal typerend voor de mens.

'Die creativiteit weerspiegelt de voor de mens kenmerkende vrijheid om te denken. Ook het verlangen om te scheppen en te creëren, dat is de mens',

zegt Chomksy. Maar die creativiteit zelf blijft voor ons een even groot mysterie als voor Descartes. Het is alsof we kunnen zeggen hoe handen bewegen, maar dat is nog geen antwoord op de vraag hoe Rembrandt een schilderij maakt.

Maar menselijke creativiteit staat onder druk volgens Chomsky. De rechten van de mens - die creativiteit waarborgen - worden op dit moment steeds meer bedreigd.

'Europa schaadt zichzelf op een ernstige manier door tijdens de recessie te bezuinigen. Op een systematische manier wordt zo de welvaartsstaat vernietigd. Het sociale contract wordt aangetast, terwijl dat een van Europa’s grootse bijdragen was aan de moderne beschaving – daardoor werd het domein van rechten en van vrijheid sterk vergroot.' 

Lees hier het hele interview met Noam Chomsky (€)Op dinsdag 8 december organiseert Filosofie Magazine samen met de Balie Amsterdam een speciale filmvertoning waar lezers onder vermelding van de actiecode FM-DB-812 met korting heen kunnen. Vooraf aan de filmvertoning geeft redacteur Florentijn van Rootselaar een inleiding over Chomsky en vertelt hij over zijn ontmoeting met deze bijzondere denker. 
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.