Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
26-11-2014

Cornel West: ‘Ferguson is geen conflict van blank versus zwart’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Hij heeft meer dan een half miljoen volgers op Twitter. Hij maakte verschillende hiphopalbums, speelde mee in de Matrix-trilogie, is auteur van verschillende bestsellers en een veelgevraagd politiek commentator voor ondere andere CNN en Fox News. Toen filosoof Cornel West onlangs op hardhandige wijze gearresteerd werd tijdens een betoging, werd hij andermaal voorpaginanieuws in heel Amerika.

‘Ik ben bereid te sterven voor mijn overtuigingen’,

zegt West in een interview met filosofie.nl. West liep voorop in een betoging in Ferguson, waar afgelopen zomer de ongewapende zwarte tiener Michael Brown door een politieagent werd doodgeschoten. Toch ziet West het voorval niet in termen van blank versus zwart.

'Dat is hooguit achtergrondproblematiek. Ik zie het voorval vooral als een democratisch deficit. Machtsmisbruik. Steeds wanneer macht lichtzinnig wordt gebruikt, zonder verantwoording te hoeven afleggen, wijst dat op een democratisch tekort. Ferguson wijst op een dieper conflict tussen machthebbers en machteloze burgers.'

Vijftig jaar geleden viel de kloof tussen machthebbers en machtelozen samen met de kloof tussen blank en zwart. Vandaag de dag is de elite diverser geworden, maar de machtsstructuur is hetzelfde gebleven.  

'Ongeacht je huidskleur: je wil bovenin meedraaien. Of je nu Bush of Obama heet. We dachten dat Obama een Lincoln zou zijn, maar hij blijkt een Bill Clinton: een neoliberale opportunist.'

Lees hier het hele interview met Cornel West (€)

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.