Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2014

Filosofie en beeld: Hardingsoefeningen voor het oog

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Mariette Willemsen

In Toergenjevs roman Vaders en zonen zegt hoofdpersoon Bazarov op zeker moment: ‘Een tekening stelt mij duidelijk voor ogen wat in een boek op tien volle bladzijden uiteengezet wordt.’ Bazarov spreekt hier eloquent een gedachte uit die voor ons nu, in een tijd waarin het beeld machtiger lijkt te zijn dan ooit, vertrouwder is dan toen Toergenjevs roman in 1862 verscheen, en zelfs een cliché is: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Bazarovs uitspraak kan, los van de context, gelezen worden als een pleidooi voor het beeld: geef mij maar een tekening, een schilderij, een foto, een film, dan word ik direct getroffen, zonder omhaal van woorden. In de context van de roman moeten we, denk ik, Bazarov anders begrijpen. Bazarov is een nihilist. Hij gelooft nergens in, betwist alles van waarde en de waarde van alles, en minacht wat met kunst te maken heeft, of het nu muziek, literatuur of beeldende kunst is. De tekening waar hij naar kijkt is niet het werk van een kunstenaar, maar een plaatje van Zwitserland in een album. Bazarov lijkt met zijn uitspraak eerder de kunst in het algemeen, en de woordkunst in het bijzonder te willen neersabelen dan de beeldkunst te willen ophemelen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.