Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2012

Oppervlakkige diepgang

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frans Jacobs

In Über den Humanismus citeert Heidegger een passage uit Aristoteles’ De partibus animalium, die betrekking heeft op Herakleitos. Het komt hierop neer. Op een dag meldden zich vreemdelingen die Herakleitos willen ontmoeten. Toen ze binnenkwamen, zagen ze dat hij zich bij het vuur aan het warmen was en bleven ze verschrikt staan. Maar Herakleitos nodigde hen uit om binnen te komen, ‘want ook hier zijn goden aanwezig’. Dit verhaal, aldus Heidegger, spreekt voor zichzelf, maar hij wil er toch nog iets aan toevoegen. Die bezoekers waren er nieuwsgierig naar om Herakleitos in diepzinnigheid verzonken te aanschouwen. Niet dat ze door dat denken geraakt wilden worden, ze wilden straks slechts kunnen rondvertellen dat ze een denker diep hadden zien peinzen. Dat viel dus tegen: hij stond zich simpelweg te warmen bij het vuur.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.