Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2012

De filosofische videotheek: Maigret

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jacques De Visscher

Ook het oeuvre van de Luikse auteur Georges Simenon (1903-1989) is een schatkamer voor de filosofie, hoewel wijsgeren zich zelden in dit werk verdiepen. Ze kennen Simenon misschien wel, omdat ze in een onbewaakt moment, tijdens een strandvakantie bijvoorbeeld, gedachteloos en haastig een Maigret hebben geconsumeerd. Dan blijven ze helaas niet stilstaan bij de gedachte dat er een schatkamer is en dat tussen de plooien van de beschrijvingen van situaties en beschouwingen van de personages – ook in de Maigrets – tientallen pareltjes van fenomenologische evocaties zitten en niet minder mosterdzaadjes voor de ethische reflectie over verantwoordelijkheid. In dit gigantische oeuvre – honderden boeken – met zowel niemendalletjes als literaire meesterwerken, zoals Le chat en Pédigrée, nemen de vele Maigretseen imposante plaats in. Ze beschrijven het politieonderzoek van de wat norse, maar niettemin empathische Parijse commissaris Jules Maigret in een psychologische en sociale context die onmiddellijk tot de verbeelding spreekt. Simenon is een meester-verteller die al met een paar aanvangszinnen de lezer in de ‘juiste’ sfeer brengt en daarbij een kader creëert waardoor anekdotes exemplarisch worden, zelfs interessante studievoorbeelden bieden voor de ethiek en de praktische psychologie.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.