Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2012

Warm aanbevolen: Waarheid, evocatie, symbool

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gert-Jan van der Heiden

De essaybundel Waarheid, evocatie, symbool presenteert de veelzijdige filosofische gang die de Leuvense filosoof Arnold Burms
de afgelopen twintig jaar heeft gevolgd. Van 1992 tot 2011 schreef hij over tal van onderwerpen: over de evolutietheorie, over persoonlijke identiteit, over de verhouding van mens en dier, over de aard van religie en het voortdurende verraad dat de mens pleegt aan wat voor hem van gewicht is. Deze veelheid aan thema’s verhult echter niet dat Burms, zoals alle goede filosofen, bewogen wordt door één centrale vraag: Wat betekent het voor de mens om eindig te zijn? Steeds opnieuw laat Burms in scherpzinnig en glashelder proza zien hoe de hedendaagse mens in verschillende contexten met deze vraag geconfronteerd wordt. De werkwijze die Burms hanteert, komt exemplarisch tot uitdrukking in het eerste essay. Hierin behandelt de auteur het probleem van de onttovering en de ontluistering die de wetenschap in ons wereldbeeld teweeg zou hebben gebracht. Hij merkt eerst op dat de term ‘onttovering’ eigenlijk misleidend is, omdat de wetenschap de werkelijkheid haar betovering niet zonder meer ontneemt. Daarom prefereert hij de term ‘ontluistering’: de wetenschap laat de mens een ervaring met zijn eigen nietigheid opdoen door hem te midden van een overweldigende werkelijkheid te plaatsen. Einstein met instemming citerend stelt Burms dat de wetenschap eerder onze intellectuele onmacht om de werkelijkheid te begrijpen blootlegt dan dat zij ons meester laat worden over de werkelijkheid.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.