Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2012

De filosofische videotheek: Eat Drink Man Woman

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jacques De Visscher

Deze Chinese film, bekend onder de Engelse titel, is een kritiek van de smaak. Het verhaal speelt zich af in de miljoenenstad Taipei (Taiwan). De centrale figuur is meneer Chu, een nu gepensioneerde maar heel gewaardeerde chef-kok, bij gelegenheid nog wel gevraagd in toprestaurants ter gelegenheid van grote feesten. Hij is al enkele jaren weduwnaar, draagt zorg voor het huis en voor zijn drie volwassen, maar nog inwonende dochters. Voor hen kookt hij heel uitvoerig op zondag, dan verwacht hij ze samen aan tafel. Dit is het wekelijks familieceremonieel waartegen de meisjes eigenlijk opzien. Vader Chu doet zijn uiterste best, maar de drie raken nauwelijks aan wat hun met zoveel eruditie is voorgeschoteld. Bovendien verlopen de gesprekken zo moeizaam dat alle gezelligheid zoek lijkt. De tweede dochter, Jia-Kien, een opkomende succesrijke commerciële bedrijfsleider in een luchtvaartmaatschappij, maakt zich zelfs een paar schuchtere opmerkingen over de gastronomische kunst van haar vader: hij zou niet meer zo goed proeven wat hij bereidt. Zelf heeft die kritische dochter enige deskundigheid, want van vader Chu’s boezemvriend, oom Wen, chef-kokin het grootste restaurant van de stad en een man met een feilloze smaak, heeft ze als kind veel geleerd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.