Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2012

De filosofische videotheek: Olympia

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jacques De Visscher

Films over de Olympische Spelen hebben een archetype: Olympia van Leni Riefenstahl, gemaakt in 1936 tijdens de Spelen in Berlijn en uitgebracht in 1938. De film heeft de reputatie een naziprent te zijn of toch ten minste een propagandafilm voor het toenmalige nationaalsocialistische regime. Kijken we vandaag naar Olympia, dan ontgaat het propagandistische element ons niet. Er zijn de vele mannen in uniform en het regelmatig zichtbare hakenkruis, het bekende (en nu verfoeide en zelfs verboden) embleem op de vlaggen en op de sporthemdjes van de Duitse deelnemers. Er is de nationale Hitlergroet van de gelauwerde Duitse atleten en de even nationale fascistengroet van de Italianen (merkwaardig genoeg neemt ook de Franse delegatie deze groet over als ze tijdens de openingsoptocht voorbij de eretribune stapt). Verder valt de geëxalteerde toon van de commentator op als Duitsers, Italianen en Japanners een wedstrijd winnen. We vergeten de vermelding niet dat sommige baanlopers Amerikanen van het zwarte ras zijn – niettemin krijgt recordloper Jesse Owens heel veel aandacht – en ten slotte zijn er de beelden van het toekijkende Duitse staatshoofd, toen nog geen vijand van de westerse mogendheden. Onvermijdelijk bekijken we de film vandaag met ogen die weten wat er in 1938 en daarna is gebeurd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.