Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2011

De correspondenten: De Arabische opstand denken. Én doen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marijn Kruk

Tijdens een interview met de Arabische nieuwszender Al Jazeera gebruikte Sla- voj Zˇizˇek begin februari een pakkende metafoor om de positie van de Arabische dictators te beschrijven. De Sloveense filosoof schetste een overbekende scène uit de tekenfilmserie Tom & Jerry. Kat en muis zitten elkaar zoals gebruikelijk achterna en op het dak schiet de kat door, tot ver in het luchtledige. Maar vallen doet hij niet onmiddellijk. Pas wanneer Tom naar de gapende leegte onder hem kijkt en zich zijn hachelijke positie realiseert doet de zwaartekracht zijn werk. Iets dergelijks gold volgens Zˇizˇek ook voor dictators als Mubarak – op dat moment nog steeds aan de macht. Een kortstondige periode van totale anarchie was noodzakelijk om de tiran te laten inzien dat hij over de dakrand was gelopen, met zijn onvermijdelijke val als resultaat. De moslimintellectueel Tariq Ramadan, die vanuit Londen deelnam aan het gesprek, lachte geamuseerd. Met Zˇizˇek stelde hij tijdens de uitzending vast wat gedurende het verdere verloop van de revolte in de Arabische wereld zou uitgroeien tot een evidentie: de opstand was niet gericht tegen het westen en evenmin waren de demonstranten uit op de vestiging van een islamitische staat. Het was de roep om ‘waardigheid’ die hen dreef: om vrijheid, democratie en respect voor mensenrechten.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.