Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2011

Geboren worden, ter wereld komen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jacques De Visscher

Ons bestaan begint met onze geboorte. Zoiets klinkt tautologisch en dit poneren is triviaal, want zo vanzelfsprekend dat we daar niet hoeven over na te denken. Hebben we hiermee nu ook iets concreets over onze geboorte gezegd? Ongetwijfeld, want zonder die geboorte zouden we er niet zijn. Toch even nuanceren en relativeren, want dat ons bestaan onze geboorte vooronderstelt, dat leren we pas ‘later’, enkele jaren na onze geboorte. Bovendien weten we het niet uit onszelf. Dat we geboren zijn, waar en wanneer we geboren zijn en welke naam we van onze ouders hebben meegekregen, dat hebben we van anderen moeten vernemen. Het wordt ons verteld, niet in de zin dat iemand ons schools heeft uitgelegd dat ons bestaan met onze geboorte aanvangt en wat dit allemaal inhoudt. Zoiets is slechts abstract en formeel. Bovendien kunnen we met het woord ‘bestaan’ niets aanvangen, althans niet in onze eerste levensjaren.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.