Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2011

Warm aanbevolen: De val van Prometheus

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gert-Jan van der Heiden

Toen hij in 1722 Paaseiland ontdekte, trof Jacob Roggeveen een arme, kleine bevolking aan die een onvruchtbaar eiland bewoonde. Het was maar moeilijk voor te stellen dat deze mensen de reusachtige beelden hadden kunnen maken die overal op het eiland te vinden waren. Wat was hier gebeurd? Paaseiland, zo informeert Ton Lemaire ons, wordt tegenwoordig gezien als een ‘schoolvoorbeeld’ van een bloeiende samenleving die ten onder ging aan ‘de onverantwoorde exploitatie van haar natuurlijke omgeving’. Door zich over te geven aan het bouwen van de indrukwekkende beelden en alle hulp- bronnen daarvoor in te zetten werd het eiland opgebruikt. Het onafwendbare verlies van welvaart en natuur resulteerde uiteindelijk in de erbarmelijke staat waarin Roggeveen en de zijnen het eiland vonden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.