Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2013

Hans Achterhuis: Atlantis

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Hans Achterhuis
filosoof, emeritus hoogleraar

Wat verward kwam ik thuis na een discussie over het werk van Ayn Rand met veel van haar aanhangers. Ik bewonder de romans van deze Amerikaanse schrijfster, maar ik heb geen hoge pet op van haar filosofie. Als zij andere filosofen bepreekt, zijn haar teksten banaal en verward, en getuigen ze van een groot gebrek aan kennis van de wijsbegeerte. Mijn filosofische collega’s weigeren daarom over het algemeen om haar serieus te nemen. Omdat ze haar filosofische systeem van het objectivisme meeslepend in met name haar zeer invloedrijke roman Atlas Shrugged uitwerkt, betreur ik dit gebrek aan interesse, hoewel ik het wel kan begrijpen. Door niet met haar in discussie te gaan, bespaar je jezelf als filosoof veel ergernis.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.