Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2013

René Gude: Quadruplex

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gude
Voormalig Denker des Vaderlands

Veel goedbedoelende instanties die aan mijn ontwikkeling willen bijdragen, beginnen met de waarschuwing: de wereld wordt steeds complexer. Het effect van die uitspraak is bij mij niet het gewenste. Ik begrijp ineens waarom ik doorgaans nauwelijks een idee heb van waar ik mee bezig ben, maar tegelijk geeft het mij de zekerheid dat het alleen maar erger zal worden. In plaats van een stimulerende sense of urgency voor persoonlijke groei te voelen, word ik lichtelijk moedeloos en omarm ik uiteindelijk de wunderbare Hoffnungslosigkeit, die in de mystiek met ‘Gelassenheit’ en ‘quiëtisme’ wordt aangeduid. Ik laat alle zelfhulpboeken ongelezen, en dat kan niet de bedoeling van de instanties zijn geweest. Omdat ik als Denker des Vaderlands steevast tot de optimisten word gerekend, kan ik het er zelf trouwens ook niet bij laten. Ik ben het aan mijn stand verplicht niet in verwarring te berusten.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.