Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2010

De correspondenten: Spaghettidemocratie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Oscar Ten Houten

Volgend jaar viert de Italiaanse staat zijn 150ste verjaardag. Het belooft een bo bastische farce te worden. Met veel vuurwerk en retoriek zal men proberen te verhullen dat Italië als eenheidsstaat mislukt is. Want behalve in uitzonderlijke gevallen, zoals onlangs het wk 2006, zijn er maar weinigen die zich werkelijk met Italië identificeren. Het idee van de staat als hoeder van het gemeengoed en vertegenwoordiger van de wil van het volk is de Italianen vreemd. De staat is de vijand, want de staat heft belasting, zo redeneert men.
Daarom wordt degene die de staat belazert door de belasting te ontduiken – zoals bijna iedereen doet die er de mogelijkheid toe heeft – niet moreel veroordeeld, maar integendeel, gevierd. Vandaar ook dat een boef als Silvio Berlusconi tot driemaal toe gekozen is tot leider. Hij vertegenwoordigt, in het groot, dat wat de kleine Italiaan zou willen zijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.