Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2010

De filosofische videotheek: Amarcord

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jacques De Visscher

Er zijn films die we ‘klassiek’ noemen omdat ze een blijvende aandacht krijgen en verdienen, omdat ze binnen geijkte vormen de grote thema’s van leven en dood, liefde en leed, goed en kwaad voorbeeldig vertolken of omdat ze uitmunten in het oeuvre van een cineast die een algehele erkenning geniet. Zo kunnen we een canon opstellen van films die iedereen die zich een echte filmliefhebber wil noemen zelfs meerdere keren zou moeten gezien hebben. Daartoe behoren ongetwijfeld Pantserkruiser Potemkim (1925) van Sergeï Eisenstein, The Gold Rush (1925) van Charles Chaplin, Metropolis (1926) van Fritz Lang, La passion de Jeanne d’Arc (1928) van Carl Dreyer, La grande illusion (1937) van Jean Renoir, Citizen Kane (1940) van Orson Welles, Hamlet van Laurence Olivier (1948), Ladri di Biciclette (1948) van Vittorio de Sica, Rashomon (1950) van Akira Kurosawa, Ugetsu Monogatari (1953) van Kenji Mizoguchi, La strada (1954) van Federico Fellini, de Apu-trilogie (1955/58) van Satyajit Ray, Smultronstället (1958) van Ingmar Bergman, Hiroshimamon amour (1959) van Alain Resnais en Nazarin (1961) van Luis Bunuel. Deze lijst, waarover misschien unanimiteit bestaat en die we niettemin zouden moeten aanvullen, stopt in het begin van de jaren zestig. Kunnen we niet verder omdat de latere films nog te jong zijn? We kunnen wel verder en sommige recentere films verdienen nu al – zo vermoeden we – het epitheton ‘Klassiek’. Maar misschien is de nieuwe lijst dan te arbitrair of te persoonlijk. We kunnen gemakkelijk pleiten voor nog enkele films van Bergman, Fellini en Kurosawa; we zouden ook werk van Hitchcock, Kubrick, Lee, Losey, Polanski en Visconti willen vermelden. We beperken ons hier echter tot het promoten van Amarcord (1973) van Fellini.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.