Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2010

De estafette: Kennis delen in commercialiserende wetenschap

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen de Ridder

Er zijn maar weinig dingen die we helemaal op eigen kracht weten; het meeste hebben we van anderen. Epistemologen spreken hier over getuigenis als kennisbron. Het punt waarop de planeet Mercurius in haar baan het dichtst bij de zon staat, draait in de loop van de tijd om de zon. Einsteins algemene relativiteitstheorie biedt een betere verklaring voor de precieze snelheid waarmee dit gebeurt dan Newtons algemene zwaartekrachtwet. Althans, zo zegt men. Ik heb geen idee hoe ik dit zelf zou kunnen nagaan. Sterker nog, ik heb niet eens de mogelijkheden om te controleren of de bronnen waaraan ik deze informatie ontleen betrouwbaar zijn of niet. Zelfs daarvoor moet ik vertrouwen op andere bronnen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.