Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2010

De correspondenten: De globalisering in de spiegel van de ander

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gido Berns

Tijdens het herfstsemester van dit academisch jaar gaf ik, Europeaan en gespeend van elke grondige kennis van de Chinese cultuur, een college History and philosophy of economical thought aan 110 masterstudenten in de economische wetenschappen van de Universiteit van Shandong te Jinan. Ik hield ze mijn westerse spiegel voor. En zij mij hun spiegel. Jarenlang heb ik in mijn colleges theorieën verkondigd over de globalisering. De idee dat we de globalisering ondergaan als een uitwendige macht, die tot een andere politieke vormgeving noopt, was daarbij mijn leidraad. Wij ondergaan de globalisering en de problemen die haar dereguleringen met zich meebrengen, in weelde en levend in de (overigens onjuiste) vooronderstelling dat we het allemaal zelf bedacht en gewild hebben. Maar hoe zit dat elders in de wereld? Waar bijvoorbeeld Afrika vaak het slachtoffer is van de globalisering, lijkt China er de meeste vruchten van te plukken. Wat maakt China daar zo geschikt voor?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.