Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2009

De correspondenten: Over Nederlandse directheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Pak Hang-Wong

Ik ben blij dat ik ben uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan Wijsgerig Perspectief. Ik ben gevraagd om filosofisch te reflecteren op iets wat mij typisch Nederlands lijkt. Of, om het anders uit te drukken, ik ben gevraagd om te reflecteren op zaken die apart (of vreemd) voorkomen vanuit het perspectief van een buitenlander. Ik ben afkomstig uit Hongkong, en er zijn inderdaad verschillende zaken die mij vreemd voorkomen: winkels gaan doordeweeks vroeg dicht (en gaan helemaal niet open tijdens vakantiedagen), mensen gaan overal op de fiets heen, enzovoort. Maar ik wil in dit artikel iets persoonlijkers bespreken. Ik ben onderzoeker in opleiding (aio) aan de Universiteit Twente in Enschede en kan mij mijn eerste ontmoeting met mijn supervisor om mijn onderzoeksproject te bespreken nog levendig herinneren. De bijkomst verliep soepel en mijn supervisor vroeg mijn opinies over de manieren waarop we het project konden benaderen. Ik was het meestal met hem eens. Maar op een bepaald moment zei hij mij: ‘Je moet me meteen vertellen wat je ervan denkt.’ Wat was er aan de hand? In feite gaf ik antwoorden op de vragen van mijn superieur in de trant van ‘Ja, maar ’,‘Ja, of misschien ’, enzovoort.(Ik heb ook de neiging om mijn feitelijke uitdrukkingen in te leiden met frasen zoals ‘Ik denk ’,‘Ik ga ervan uit ’ of ‘Ik geloof ’.) Oké, blijkbaar waren mijn antwoorden niet direct genoeg. De beroemde en beruchte introductie tot de Nederlandse cultuur voor buitenlanders – Undutchables– heeft ook iets te zeggen over Nederlandse directheid, en dat is het onderwerp van mijn reflectie hier.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.