Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2009

De filosofische videotheek: Match Point

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Wout Cornelissen

Stel dat God niet bestaat en dat je misdaden niet worden opgemerkt door je medemensen. Waarom zou je nog je best doen om een goed mens te zijn? Deze vraag werd ruim tweeduizend jaar geleden al door Plato aan de orde gesteld in zijn Politeia. In die dialoog wordt het verhaal verteld van de herder Gyges, die een ring vindt die hem onzichtbaar maakt. Gyges, die dankzij zijn ring ongezien de koning weet te vermoorden en met de koningin trouwt, wordt ons voorgesteld als een gelukkig mens. Wist Plato dit filosofisch gedachte-experiment al levendig te verbeelden met zijn dialoog, het medium film laat niets meer aan de verbeelding over. Eerst al in Crimes and Misdemeanors (1989) en meer recent in zijn film Match Point (2005) weet de Amerikaanse regisseur Woody Allen een vergelijkbaar gedachte-experiment zó overtuigend te vertolken dat we gaan geloven dat het verontrustende wereldbeeld dat er in wordt ‘waargemaakt’ overeenstemt met de werkelijkheid.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.