Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
21-10-2014

IJzeren Lijst 3. Politeia van Plato

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars

‘Tenzij filosofen koningen worden, zullen steden nooit van hun kwellingen bevrijd worden’, schrijft de Griekse filosoof Plato (427-347 v.Chr.) in Politeia (rond 380 v.Chr.). Plato was dichter totdat hij op twintigjarige leeftijd Socrates ontmoette; vanaf dat moment besloot hij zich te wijden aan de filosofie. Een goede wending, zo bleek: Plato groeide uit tot een van de meest invloedrijke denkers in de westerse filosofie. Als enige filosoof staat hij twee keer in de IJzeren Lijst: zowel op nummer zeven met Symposium, als op nummer drie met Politeia, waarin Plato op zoek gaat naar de ideale staatsvorm. Het werk bestaat uit drie delen: een schets van de ideale samenleving, een definitie van het begrip ‘filosoof’ en een bespreking van verschillende staatsvormen.
 
Zoals gebruikelijk in Plato’s werk, is Politeia – vertaald als De Staat, Het Bestel en De Republiek – geschreven in dialoogvorm, waarin zijn leermeester Socrates een grote rol speelt. Plato laat hem in de dialoog met andere geleerde mannen discussiëren over de definitie van ‘rechtvaardigheid’, een essentieel begrip voor het vormgeven van de ideale staat. Socrates fungeert in deze gesprekken als spreekbuis van Plato’s eigen gedachten. Al snel wordt duidelijk dat zijn idee van rechtvaardigheid behoorlijk verschilt van onze moderne notie ervan: de opvatting dat mensen ongelijk zijn staat erin centraal.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.