Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2000

Eugenetica in strijd met mensenrechten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maja Pellikaan-Engel

Hitlers eugeneticaproject heeft ons tenminste nog iets goeds opgeleverd! En wel de uitgesproken wil om voortaan aan alle mensen op voet van gelijkwaardigheid basisrechten toe te kennen. Dat is de essentie van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens die door vrijwel alle landen ondertekend is. Je moet dus al met heel sterke argumenten aankomen, als je die rechten terzijde wilt schuiven. En Rietdijks eugeneticaconcept voldoet daar beslist niet aan.

Zeker. Bepaalde geaccepteerde opvattingen en praktijken lijken hem misschien gelijk te geven. In een filosofische discussie gaat het er echter niet om wat geaccepteerd is, maar wat moreel acceptabel is. Rietdijk wil - in het belang van het geluk van de samenleving - ruime mogelijkheden voor abortus en voor euthanasie kort na de geboorte in geval van lichamelijk of geestelijk gehandicapte kinderen. Hij plaatst daarmee de menselijke individuen in een hiërarchisch perspectief van het maatschappelijk belang. Het aantal van degenen die daaraan volgens hem het minste bijdragen dient gereduceerd te worden. Het aantal van de door hem hooggewaardeerde intellectueel hoogbegaafden daarentegen zou hij via zaadbanken en gentechnologie willen opvoeren. Deze wat hij noemt ‘humane selectie’ zou het totale geluk in de wereld bevorderen en een beperking van de bevolkingsgroei betekenen. Lariekoek natuurlijk! Al was het alleen al omdat geluk een relatief begrip is.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.