Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2014

Trudy Dehue: 'We zijn in de greep van een gezondsheidspolitiek'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

We worden geacht om op eigen kracht en kosten aan onze gezondheid te werken, constateert Trudy Dehue. Volgens de filosoof leidt dat tot angst en ondermijnt het de solidariteit.

Healthies zijn in opkomst, de techniek is hun vriend. Wie slimmer, fitter, gezonder – kortom, beter – wil worden, heeft alle mogelijkheid het lot in eigen hand te nemen. Met polsbandjes houd je je hartslag bij, apps gaan na of je voldoende calorieën verbrandt en de sleep-tracker meet de kwaliteit van je nachtrust. Smartphones lenen zich niet alleen als persoonlijke trainer, maar ook als diagnosticerend arts: er zijn apps met richtlijnen voor een gezonde zwangerschap en met zelftesten voor ADHD. Steeds talrijker zijn de healthies die er gebruik van maken. Gezondheid is een lifestyle geworden. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.