Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 10/2014

Schijnoverwinning

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Boomkens

Vijftig jaar geleden verscheen De eendimensionale mens van Herbert Marcuse, de bijbel van de alternatieve beweging. Veel waarden van de hippies, bohemiens en studenten uit die tijd zijn inmiddels overgenomen door het bedrijfsleven. Dat was precies wat Marcuse voorspelde en wat hij niet wilde.

Het is opvallend dat De eendimensionale mens, dat een ware cultstatus verwierf in de jaren zestig, tot nog toe geen feestelijke herdruk beleefde en vrijwel nergens in de pers is ‘herdacht’. Het lijkt erop dat het charisma en de impact van het boek tegelijk met de rebellie en verbeeldingskracht van ‘mei ’68’ zijn vervluchtigd, net als het existentialisme van Sartre en Beauvoir. Toch heeft Herbert Marcuse richting en motivatie gegeven aan de culturele rebellie van de late jaren zestig. Dat is zijn filosofische en activistische verdienste. Die zou je samen met de gevolgen van de rebellie inmiddels kunnen bijzetten in het archief van de moderne geschiedenis. Maar dat zou weinig recht doen aan die uiterst cruciale periode, die haar stempel heeft gedrukt op de westerse cultuur en het westerse zelfbewustzijn, en vervolgens ook op de mondiale cultuur. Juist daarin kunnen we een verklaring vinden waarom Marcuses boek is vergeten. Immers, door de culturele rebellie van de jaren zestig is alles radicaal veranderd, zonder dat er iets is veranderd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.