Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2014

Asger Jorn

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

De Deense denker Asger Jorn schiep zijn filosofie als kunstenaar: niet met woorden, maar met beelden.

Albert Einstein, een Parijse studente in mei ’68, een Hindoe-pop en een houtgesneden figuur op een Scandinavische staafkerk. Hun overeenkomst? Alle vier werden zij op foto vastgelegd met uitgestoken tong. Zij aan zij staan ze afgebeeld in het ‘tongenboek’, de foto’s zwart-wit, de tongen ingekleurd. Puur absurdisme? Of gaat er een boodschap achter schuil? 

Verantwoordelijk voor het ‘tongenboek’ was de Deense kunstenaar Asger Jorn.  Jorn, medeoprichter van CoBrA (1948-1951) en van de Situationistische Internationale, maakte reliëfs, tapijten, keramische objecten en rijk geïllustreerde boeken. Maar schrijven deed hij ook; talloze cultuurfilosofische essays verschenen van zijn hand, met een ambitieus oogmerk: de herziening van filosofische systemen, vanuit het gezichtspunt van de kunstenaar.  

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.