Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
25-07-2014

IJzeren Lijst 6. The Open Society van Karl Popper

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars

‘De poging om de hemel op aarde te maken brengt altijd de hel voort’, volgens de Oostenrijks-Britse filosoof Karl Raimund Popper (1902-1994). Hij is van grote invloed geweest op het gebied van wetenschap en politiek. Op nummer zes van de IJzeren Lijst staat The Open Society and its Enemies (1945), waarin hij het idee dat de geschiedenis zich volgens bepaalde wetten voltrekt afwijst, en een democratische ‘open samenleving’ bepleit.

The Open Society and its Enemies is zijn politieke hoofdwerk, dat uit twee delen bestaat. Het is een radicale aanval op wat Popper zag als de wortels van het kwaad: de totalitaire tendensen in het werk van Plato, Hegel en Marx. Daar tegenover betoogt  hij een liberale, democratische maatschappij waarin vrijheid van denken en spreken centraal staat, die hij de ‘open samenleving’ noemt. In deze samenleving leven kritische burgers, die met een rationele houding met elkaar in discussie treden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.