Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2014

De estafette: De eeuwige wederkeer van het nieuwe

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Thijs Lijster

Een van de grote filosofische problemen van deze tijd is de tijd zelf, meer in het bijzonder de versnelling van de tijd. Vraag aan een willekeurig iemand hoe het met hem of haar gaat, en je hebt een grote kans dat het antwoord zal luiden: ‘Druk!’ Zoals de Duitse socioloog Hartmut Rosa zegt, wordt het alledaagse leven tegenwoordig gekarakteriseerd door een ‘retoriek van het moeten’: ik moet nog zoveel e-mails beantwoorden, ik moet mijn belastingaangifte nog doen, ik moet een stukje schrijven voor Wijsgerig Perspectief, ik moet die nieuwe roman van Stefan Hertmans nog lezen, en ik zou eigenlijk ook nog eens iets aan mijn conditie moeten doen. Het resultaat is een samenleving van ‘schuldige subjecten’, die voortdurend het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen, controle en overzicht over hun leven verliezen, en massaal te kampen hebben met burn-out- en stressklachten.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.