Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
30-05-2014

‘Uitgerekend een econoom zet ongelijkheid opnieuw op de politieke agenda’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sofie Kemps

De groeiende ongelijkheid is een bedreiging voor de democratie, zegt de Franse econoom Thomas Piketty. Hebben we hier te maken met de Marx van de eenentwintigste eeuw? Filosoof en Tweede Kamerlid voor de SP Ronald van Raak meent van niet.

‘Opvallend is dat het een econoom moet zijn, die het thema ongelijkheid opnieuw op de politieke agenda zet.’ Volgens Ronald van Raak is er een grondslagendiscussie losgebarsten in de economie, door het falen van abstracte economische modellen, waarin mensen worden gezien als rationele wezens, die volledige kennis hebben van hun omgeving en in vrijheid kunnen kiezen. Deze domineerden de politiek van de afgelopen decennia en regeringen pasten er hun beleid op aan, maar toch zijn we in een wereldwijde crisis beland.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.