Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2014

Religie kan best zonder God

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Michel Dijkstra en Simone Bassie

Eigenlijk doet het er niet toe of God wel of niet bestaat. Religieuze rituelen op zich kunnen het leven ook zin geven, zo laten Theo de Boer en Ger Groot zien. 

God is dood! God blijft dood! En wij hebben hem gedood! Hoe zullen wij ons troosten, wij moordenaars? Het heiligste en machtigste wat de wereld tot dusver bezeten heeft, is onder onze messen doodgebloed – wie wist dit bloed van ons af?’ Deze duistere passage uit Nietzsches Vrolijke wetenschap heeft sinds het verschijnen in 1882 de pennen van talloze theologen, godsdienstwetenschappers en filosofen in beweging gebracht. Met name religieuze auteurs hebben zich bezonnen over de rol van religie na Nietzsches doodverklaring van God. Dat ook een atheïst gefascineerd kan zijn door de plaats van religieus geloof in de hedendaagse maatschappij, bewijzen twee recente publicaties van filosoof Ger Groot.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.