Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
25-04-2014

Maarten Doorman: 'Het is kleinerend de toeschouwer als patiënt te behandelen'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars

‘Kinderachtig en gemakzuchtig’ vindt filosoof Maarten Doorman de expositie ‘Art is therapy’ van Alain de Botton. De Botton is gastconservator van een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum. In deze tentoonstelling presenteert de Botton 150 objecten uit de vaste collectie op een  nieuwe manier met als uitgangspunt de therapeutische waarde van kunst.
Doorman vindt dat hij hiermee zowel de bezoekers, als het museum en de kunstenaar niet serieus neemt: ‘De Botton plaatst zichzelf tussen de kijker en het schilderij. Door deze interventie maakt De Botton zichzelf de kunstenaar en laat hij ons hém bewonderen, terwijl De Botton heus niet kan tippen aan Rembrandt. Hij parasiteert hiermee op kunstwerken om zichzelf interessant te maken.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.