Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2012

LowSofie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

‘Net als Socrates is Coen Simon een dwarse denker: in een tijd die zo vaak oppervlakkig heet te zijn, vraagt de filosoof om nog meer oppervlakkigheid. Zijn appèl: kijk niet zoals de wetenschapper achter de dingen – in ons brein, in een statistiek – maar onderzoek onze gewone menselijke wereld eerst eens wat beter. En vergeet de menselijke ervaring niet’, aldus het juryrapport van de Socrates Wisselbeker, die tijdens de Filosofie Nacht op 13 april jl. aan Coen Simon werd uitgereikt. Wie wil weten hoe de wereld in elkaar zit, moet niet bij de wetenschap te rade gaan, maar beter om zich heen kijken. Kijk, luister, en sta in de wereld is het filosofisch pleidooi van voormalig Filosofie Magazine-redacteur Simon.

In het interview in dit nummer waarin hij zijn stijl toelicht, gebruikt Coen Simon muziek als metafoor: ‘Muziek neemt de tijd in zich op. Een nummer duurt zo lang als het duurt. Het verwijst alleen naar zichzelf, met niets daarbuiten.’ En zijn lezingen sluit hij dan ook af met een lied op zijn gitaar. Niet toevallig dat een van zijn filosofische helden, Arthur Schopenhauer, ook het vermogen van de muziek roemde om onmiddellijk en zonder tussenkomst van begrippen de essentie van de wereld te vertolken. ‘Muziek drukt niet deze of gene afzonderlijke en concrete vreugde uit, deze of gene droefenis, pijn, ontzetting, vrolijkheid of gemoedsrust; maar de vreugde als zodanig, de droefenis, de pijn, de ontzetting, de vrolijkheid, de gemoedsrust. Ze drukt deze stemmingen als het ware in abstracto uit.' In die zin, meent Schopenhauer, is de filosoof altijd een beetje jaloers op het talent van de muzikant, die het publiek rechtstreeks in de ziel weet te raken.

Maar de muzikant kan toch ook wel wat van de filosoof gebruiken. Voor het eerst dit jaar staat er bij  muziekfestival Lowlands filosofie op het programma! Naast grootse muzikale optredens (Kyteman, Blaudzun) is er dit jaar een speciaal podium gereserveerd voor LowSofie – filosofie op Lowlands - waar onder anderen René Gude, Ad Verbrugge en René ten Bos zullen spreken. Met alleen de taal als instrument zullen zij het publiek, dat doorgaans komt om te dansen, deze keer ook aan het denken zetten.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.