Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2014

Damon Young: 'Buitenlucht stimuleert reflectie'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster

Filosoferen en plein air, in de openlucht. Voltaire, Rousseau en Nietzsche, ze deden het allemaal. Damon Young vertelt wat ze daar zochten.

Wie op Google naar afbeeldingen zoekt van Jean-Jacques Rousseau, vindt al snel een portret waarop de Franse denker zich tooit met een excentrieke bontmuts. Die muts was ooit de vacht van een grijze eekhoorn; een Armeense kleermaker maakte er een karpoes van. Waarom hulde Rousseau zich in zulke markante kledij? Waar kwamen de eigenaardigheden van deze filosoof toch vandaan?

De Australische schrijver en filosoof Damon Young – een van de denkers die op 18 april jongstleden aantraden tijdens de G8 van de Filosofie – publiceerde onlangs twee luchtige filosofieboeken, het ene over lichamelijke oefening (How to Think about Exercise), het andere over filosofen in de buitenlucht (in het Nederlands uitgegeven als Filosoferen in de tuin). In beide boeken staan de dagelijkse beslommeringen van grote schrijvers en denkers centraal: we leren over Darwins bevrijdende ommetjes, Sartres walging van kastanjebomen en de bonsais in de slaapkamer van Proust.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.