Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/1998

Waarheid is mooi, consensus nog mooier

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

M.F. Burnyeat; Angela Hobbs; Charles H. Kahn

Kennis is vluchtig. De feiten van vandaag kunnen morgen achterhaald zijn. Relativisme is een permanente state of the art, constateerden de sofisten 2500 jaar geleden al. Geen probleem, vonden zij: een democratie heeft geen Absolute Waarheid nodig, het gaat om de kunst van het overtuigend redeneren.

Kennis is goud waard in een kennisintensieve samenlevingen, dus doen wij er goed aan om informatieleverancier te worden. Onze kansen op de wereldmarkt zijn niet ongunstig. De ontwikkeling van mainport tot brainport is onstuitbaar: de Betuwelijn leggen we misschien niet eens meer aan en we hebben nu een VVD-minister op Onderwijs en Wetenschappen.
Kennis is een veelbelovend, maar tegelijk buitengewoon wonderlijk product. Als je even met de productie- en marketingafdelingen om de tafel gaat zitten voor een strategisch overleg, dan wordt binnen de kortste keren duidelijk dat kennis een vluchtig goedje is. Het krijgt betekenis in het sociale verkeer door uitgebreide onderhandeling, deliberatie en argumentatie. Maar de verworven overtuigings-kracht is altijd maar tijdelijk, morgen is weer nieuwe nodig. Wetenschappelijke feiten? Tijdelijke constructies. Praktische kennis, zoals regels en wetten voor het maatschappelijk verkeer? Pure conventies, altijd voor verbetering vatbaar. Mensen maken uit wat waar en onwaar is en ook hoe lang dat mag duren. Voor de brainport is die veranderlijkheid alleen maar gunstig. Je moet blijven produceren, opslaan en doorvoeren, want de klant heeft steeds iets nieuws nodig, of het nu om wetenschap of moraal gaat. Pragmatisch utilisme is de norm.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.