Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2014

De kunst van het afsluiten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

‘Ik ben erg geïnteresseerd in filosofie. Ik zou me er graag meer mee bezighouden, maar ik heb eenvoudigweg geen tijd.’ U kunt in de vorige zin ook kunstgeschiedenis, lezen, handwerken of pianospelen invullen, en ik durf te wedden dat u het herkent. Opvallend is dat dit echt niet alleen gezegd wordt door mensen die meer dan voltijds werken, vijf kinderen hebben en daarbij ook nog mantelzorgen. Ten minste even vaak verzuchten mensen van wie je op het eerste gezicht zou denken dat ze de tijd aan zichzelf hebben dat ze niet toekomen aan de dingen die ze eígenlijk zouden willen doen. Daar moet een dieper probleem aan ten grondslag liggen.

Een hele bevolking, een hele cultuur, die het altijd maar druk heeft met… ja, waarmee eigenlijk? En vooral: waarom? Waarom hebben we het altijd maar druk? De Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han heeft wel een idee: ‘De moderne mens kan niet afsluiten. Hij breekt onder de dwang steeds meer te moeten presteren. Juist deze onmogelijkheid tot concluderen en afsluiten leidt tot een burn-out’ (zie p. 24). We zijn niet gehaast omdat we het zo druk hebben, maar omdat we nergens een punt achter kunnen zetten. Ook herkenbaar, durf ik te beweren.

Het gaat niet om meer of juist minder doen. Het gaat om afsluiten. Een mooi thema aan het begin van een nieuw jaar. Mensen die geen tijd hebben voor filosofie zouden, volgens Han – o, ironie – juist tijd moeten némen voor filosofie, want ‘denken veronderstelt het vermogen om af te sluiten, even op te houden en stil te staan’. Dus hebt u als goed voornemen voor 2014 om het wat rustiger aan te gaan doen, dan moet u zich met filosofie gaan bezighouden. Hebt u daar geen tijd voor? Dan moet u die nemen. Dat kost een klein beetje tijd en daar krijgt u dan meer tijd voor terug.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.