Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2014

De estafette: Wij zijn onze grote teen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Boomkens

Het meest prangende en dringende vraagstuk in de filosofie wordt de laatste jaren gevormd door de groeiende invloed van een relatief nieuwe religie, die van het sciëntisme. Sciëntisme is het onkritische geloof in en verheerlijking van de alleenzaligmakende waarheid van de (natuur)wetenschappen. Dit sciëntisme heeft vele gezichten, waarvan ik er ten minste twee wil uitlichten. Allereerst gaat het om het ‘Ik ben de weg en de waarheid’ van natuurwetenschappers en wetenschapsfilosofen die zich heroïsch menen te verzetten tegen alle vormen van religie, zonder te beseffen dat zijzelf onverbeterlijke gelovigen zijn. Vanuit hun onvoorwaardelijke geloof in de wetenschappelijke waarheid worden alternatieve geloofssystemen (religies) van de hand gewezen, omdat die het qua kennis of waarheid altijd afleggen tegen de wetenschappen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.