Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2008

Het symbool bij C.G. Jung

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jef Dehing

Het begrip ‘symbool’ definiëren is geen eenvoudige zaak. De vrije encyclopedie Wikipedia noemt het symbool ‘een teken, waarbij geen natuurlijke relatie bestaat tussen de representatie van het teken en de betekenis die ermee wordt uitgedrukt’ (mijn cursivering). Voor Van Dale daarentegen is het symbool ‘een werkelijkheid die samenvalt met een andere en deze zichtbaar voorstelt’. Maar het kan ook een (min of meer) willekeurig teken zijn, dat een chemisch element of een wiskundig begrip aanduidt. Ook de (christelijke) geloofsbelijdenis wordt ‘symbool’ genoemd; de katholieke kerk formuleerde zo haar (dogmatische) Symbolum Nicaenum, beter bekend als het Credo. Het adjectief ‘symbolisch’ kan echter ook ‘niet echt’ betekenen: in 1965 nog stelde paus Paulus VI in zijn encycliek Mysterium Fidei uitdrukkelijk dat Christus wérkelijk tegenwoordig is in de eucharistie, en niet ‘alleen maar symbolisch’. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.