Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2013

Recht als magische cirkel: de regels van het spel

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Grahame Lock en Francesco Maiolo

Kan het recht worden gezien als een vorm van spel? Dat dacht Johan Huizinga wel. Zijn argumenten zijn te vinden in Homo ludens, in het hoofdstuk getiteld ‘Spel en rechtspraak’ (Huizinga, 1938: hoofdstuk IV). Laten we kijken naar hoe hij zijn idee formuleert. Volgens Huizinga heeft recht veel weg van een wedkamp: ‘De mogelijkheid van verwantschap tusschen recht en spel wordt ons duidelijk, zoodra wij opmerken, dat aan de praktijk van het recht, m.a.w. aan het rechtsgeding, wat ook de ideeele grondslagen van het recht mogen zijn, het karakter van wedstrijd in hooge mate eigen is’ (Huizinga, 1938  111). Hoe ziet zo’n juristische wedstrijd eruit? De kern ervan zit volgens hem  n het ‘agonale wezen’ van de rechtsstrijd. Al bij de oude Grieken geldt ‘de gerechtelijke strijd van partijen ... als een agwu, (agon), als een aan vaste regels gebonden kamp, in geheiligde vormen, waarbij de twee strijdende partijen de beslissing van een scheidsrechter inroepen’ (ibidem, 112). Meestal is er sprake van een retorisch duel. En‘wie wedstrijd zegt, zegt spel’, aldus de auteur.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.