Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2013

De estafette: Ressentiment

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gabriëls

Het is onmogelijk om de relatie tussen democratie en ressentiment adequaat te analyseren zonder het kapitalisme ter sprake te brengen. Zo is het ressentiment dat de laatste jaren de kop opsteekt voor een groot deel het gevolg van de gestaag afgenomen mogelijkheden om het kapitalisme op een democratische wijze in goede banen te leiden. Tegenwoordig betreft ressentiment zowel de toegenomen sociaaleconomische ongelijkheid als de relatie tussen politici en burgers. De groeiende kloof tussen rijk en arm zorgt voor veel wrok. Een substantieel deel van de armen is woedend over de hebzucht van de rijken. De groei van het ressentiment is ook het resultaat van het gevoel van burgers niet of in onvoldoende mate door politici gerepresenteerd te worden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.