Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2013

Mon cher Sartre

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ger Groot

Enige opwinding trok in augustus 2013 door de wereld toen bekend werd dat er in een antiquariaat in Orléans een briefje was opgedoken van de hand van Albert Camus, gericht aan ‘mijn beste Sartre’. Hadden de twee hogepriesters van het existentialisme immers niet als gezworen vijanden tegenover elkaar gestaan, de één in alle opzichten het tegendeel van de ander? Ger Groot noemt deze opwinding overdreven; de vriendschap tussen Sartre en Camus is nooit een geheim geweest.
 
Daar was nu plotseling dit hartelijke kattebelletje – want meer is het eigenlijk niet. ‘Hier is uw goud,’ zo schreef Camus aan Sartre, ‘dat ik bezet met dankbetuigingen. Ik hoop dat U en de Bever [Simone de Beauvoir] veel kunnen werken. En goed. Want we hebben met onze vrienden slechte arbeid verricht. Zo slecht dat ik er niet goed van slaap. Laat het mij weten wanneer U terug bent. Dan maken we er een ontspannen avond van. In vriendschap. Camus.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.