Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

In de ban van Spinoza

De Vlaamse journalist Rudi Rotthier las op jonge leeftijd al Spinoza. De stelligheid van de grote filosoof intrigeerde hem. Pas later ontdekte Rotthier dat Spinoza ook een genuanceerde en redelijke kant had. En die is hem nu veel liever. Een voorpublicatie uit zijn boek De naakte perenboom.

Als tiener ging ik op zoek naar werk van Spinoza. Ik vond in de plaatselijke bibliotheek een aftandse versie van de Ethica, in de vertaling van Nico van Suchtelen. Dat ik er niets van begreep, is een understatement. Ik vergaapte me eerder aan de tekst dan dat ik hem kon lezen. In de eerste delen, en met name in het deel over God, vond ik nauwelijks aanknopingspunten. Maar verder bladerend ontdekte ik wel elementen die mijn pet niet helemaal te boven gingen. Zinnen als ‘Blijheid is ’s menschen overgang van geringer tot grooter volmaaktheid’ kietelden mijn verbeelding. ‘Waarom toch zou het gepaster zijn honger en dorst te stillen dan neerslachtigheid te verdrijven?’ ‘Berouw is geen deugd, ofwel het komt niet voort uit de Rede. Integendeel, wie een daad berouwt is dubbel ongelukkig of machteloos.’ ‘Wanneer ieder mensch het meest zijn eigen nut zoekt, zijn de menschen het nuttigst voor elkaar.’ ‘De vrije mensch denkt aan niets minder dan aan den dood.’

Verder lezen?U probeert dit artikel toe te voegen aan uw persoonlijke leeslijst. Om gebruik te maken van deze functionaliteit moet u ingelogd zijn.
Inloggen | Gratis account aanmaken