Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2013

Warm aanbevolen: Kierkegaard

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gert-Jan van der Heiden

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat in 2013, het tweehonderdste geboortejaar van Søren Kierkegaard, een inleiding in het leven en werk van deze Deense denker zou verschijnen. Toch is het boek dat Geert Jan Blanken over Kierkegaard geschreven veel meer dan een gelegenheidsschrift.

Het is een toegankelijk en vlot geschreven inleiding waarin de auteur het niet schuwt moeilijke begrippen aan de orde te stellen, duidelijk uit te leggen en te laten zien hoe zij samenhangen met wat Blanken als de belangrijkste vraag van Kierkegaards werk beschouwt: ‘Hoe wordt de mens zichzelf?’

Blanken begint zijn boek met een korte beschrijving van Kierkegaards levensloop. Vanzelfsprekend komt daarin zijn tot de verbeelding sprekende verbroken verloving met Regine Olsen aan bod, maar ook zijn studie in Berlijn en de ongekend felle pamfletten die een ontketende Kierkegaard aan het eind van zijn leven tegen de kerk schrijft komen langs. De treffende titel van dit eerste hoofdstuk, ‘Een ongekend leven’, zegt ons echter niet alleen dat de Deen een uitzonderlijk bestaan heeft geleid, maar bovenal dat zijn oeuvre niet geschreven is om ons een toegang tot zijn leven te bieden. Kierkegaard mag dan rijkelijk uit zijn eigen ervaringen geput hebben, hij speelt er tegelijkertijd een spel mee en vervormt deze ervaringen in zijn boeken. Zijn geschriften zijn daarom geen verkapte autobiografie, maar vormen eerder een socratische exercitie die de lezer ertoe oproept de zorg voor zijn eigen leven op zich te nemen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.